ازدواج سفید
منظور از «ازدواج سفید» زندگی مشترک زن و مرد بدون ازدوج رسمی است. یعنی به گونه ای که زن و مرد بدون اینکه خطبه عقد یا صیغه بینشان جاری شود برای زندگی زیر یک سقف میروند. البته معمولا این اتفاق با آگاهی پدر و مادرها و خانواده هر دو طرف صورت میگیرد و آن دو مانند یک زن و شوهر با هم زندگی میکنند نه همخانه،دوستانه و… به علت اینکه جامعه ایران یک جامعه ایرانی-اسلامی است و چنین پدیدههایی در آن به هیچ عنوان تعریف نشده به صورت مخفیانه انجام میشود. به همین منظور نیز آماری درخصوص تعداد این نوع ازدواجها در دست نیست.

علل گرایش به ازدواج سفید
دلیل اصلی ظهور پدیده ازدواج سفید را نبود مسئولیتپذیری حداقل در یک طرف از رابطه است. نبود مسئولیتپذیری،ریسک فاکتوری اساسی برای زندگی محسوب میشود؛چرا که در چنین روابطی افراد مسئولیت عملکرد خود را برعهده نمیگیرند. چنین عاملی میتواند در تداوم زندگی مشترک تاثیر بسیار زیادی داشته باشد این در حالیست که اکنون فضای ازدواج مناسب نیست و افراد به علت مشکلاتی مانند مسائل اقتصادی تمایل به ازدواج و رفتن زیر یک سقف را ندارند.
🛑تبعات حاصل از ازدواج سفید؛
فرزندان چنین ازدواجی بیشترین لطمه را متحمل میشود،چراکه چنین ازدواجی ثبت نمیشود و سرنوشت آنان پس از تولد مشخص نیست. بارداریهای ناخواسته و عوارض بهداشتی ناشی از سقط جنین غیرقانونی از تبعات دیگر ازدواج سفید است.
چنین رابطهای موجب کاهش فرزندآوری میشود، علاوه بر آن سطح زندگی افراد تغییر میکند و خلاء روانی برای دختر را در پی دارد و ممکن است حتی شانس مادر شدن او را کاهش دهد و حتی به آسیبهایی مانند اعتیاد سوق پیدا کنند، این در حالیست که مردان در صورت ترک چنین رابطهای کمتر آسیب میبینند.
از لحاظ جنبه حقوقی ازدواج سفید از نظر قانونی جرم است.از نظر شرعی نیز گناه محسوب میشود و از نظر اخلاقی نیز پدیده ایی بسیار زشت و زننده می باشد و همواره فرد با نوعی ترس و نگرانی از عواقب چنین رابطهای دست و پنجه نرم میکند. این در حالیست که اگر این وضعیت ثبت شود، امکان اثبات متعلق بودن فرزند به پدر وجود دارد. این رابطه نه از سوی خانواده و نه نهادهای اجتماعی پذیرفته نمیشود. بنابراین میتواند آسیبهای زیادی را به همراه داشته باشد. هر چند که ممکن است ارضای عاطفی و جنسی و سرنوشت یکسان اقتصادی به دنبال داشته باشد،اما به محض آشکار شدن،مردم با آن مخالفت میکنند و آن ها را طرد می کنند و حمایتهای اجتماعی از زوجین برداشته میشود. چرا که این پیوند از نظر حقوقی و قانونی هیچ جایگاهی ندارد و شرع مقدس اسلام نیز آن را به شدت نفی کرده است و اخلاقا نیز پدیده ای مذموم و کثیف تلقی می شود.